Drie illustraties van Rie Cramer van hetzelfde sprookje; "de sneeuwkoningin” het moment dat Gerda aankomt bij het huisje van de oude vrouw die een beetje kan toveren.
Het begon met de sprookjes van Grimm, geillustreerd door Anton Pieck. Daarnaast was er de 'Groot Sprookjes Boek' reeks; met de blauwe, rode en groene kaft. Maar ook de sprookjes van Grimm en die van Anderssen geillustreerd door Rie Cramer. Ruim dertig jaar later las ik de kinderen voor uit die sprookjesboeken. Nog later, als ik in Deventer was, zocht ik in antiquariaten naar sprookjes boeken.
Illustratie van Hans Tegner, ook van "de sneeuwkoningin”, dezelfde scene, van de aankomst van Gerda bij de oude vrouw.
in "H.C.Andersen, sprookjes” uitgegeven door Scheltema & Holkema en Uitgeversmaatschappij N.V. Amsterdam.
De sprookjesboeken die ik op dit moment heb;
▪ Groot Sprookjes Boek (blauwe, rode en groene delen), uitgeverij "Margriet" De Geillustreerde Pers N.V.
De fles van Satan (The Bottle Imp) is een kort verhaal van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson. Het verscheen in de bundel Island Nights' Entertainments en werd voor het eerst gepubliceerd in 1891 in de New York Herald.
Het verhaal gaat over een vervloekte fles met een geest die weliswaar alle wensen van de eigenaar vervult maar die iedere keer verkocht moet worden tegen een lagere prijs. Wie met de fles in zijn bezit sterft zal branden in de hel.
Het boek beschrijft een paradox.
Niemand zou een dergelijke vervloekte fles kopen wanneer hij deze niet meer zou kunnen verkopen. Niemand zou deze dus voor 1 cent willen kopen. Een rationeel denkend persoon zou deze echter ook niet voor 2 cent willen kopen, wetend dat de rijkdom tijdelijk is en de kans groot is dat hij hem niet kan verkopen. Bovendien is er altijd het risico dat men voortijdig in bezit van de fles overlijdt. De conclusie is dat feitelijk niemand de fles zou willen hebben.
Er bestaan echter motieven waarom iemand de fles toch zou willen kopen:
Bron; nl.wikipedia.org