1420.nl is de website van, voor en door bewoners die sociaal maatschappelijk betrokken zijn bij de stad Amsterdam. Bewoners die met een kritische blik kijken naar de stad en naar hun woonomgeving. Hoe bewoners in hun buurt staan, onderschat en soms negeert het gemeentebestuur nogal eens en zet bewoners snel weg als: zeurkous

NRC 5 augustus 2022

Toeristen zijn altijd de anderen

Massatoerisme Toerisme is geen onschuldig fenomeen. Na Venetië bereikt ook Amsterdam het punt waarop de ondraaglijkheid democratisch onomkeerbaar wordt, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.


NRC, 29 april 2022

Verloedering in de binnenstad

Badeendjes, wafels, wietzaad: strijd om de Amsterdamse binnenstad

uit nieuws van de Vrienden Van de Amsterdamse Binnenstad

De passage in het coalitieakkoord van PvdA, GroenLinks en D66 luidt:

"We zorgen voor levendige buurten en openbare ruimten door waar het zonder overlast kan de uitgebreide terrassen uit de coronatijd voort te zetten." (p. 49)

Dit is een beleidsvoornemen van de nieuwe bestuurscoalitie. Om dit daadwerkelijk te realiseren moet men voor elk terras een besluit nemen een (permanente) vergunning te verlenen. De 'tijdelijke' corona-terrassen waren aanvankelijk vergund tot 1 maart 2022, maar dat is verlengd tot 1 november 2022. Tegen een 'tijdelijke' vergunning is het lastig bezwaar te maken. Dat is anders bij de permanente vergunningen die gaan worden verleend. Er zal dan alsnog een belangenafweging moeten plaatsvinden.


Een cafe (met terras) is leuk,  tenzij je er boven woont………..


De Westerstraat is in 10 jaar verworden tot een zuip- en vreetstraat waar elke horecaondernemer  streeft naar winstmaximalisatie, lees; zoveel mogelijk terrasruimte.  De uitgebreide terrassen uit de Coronatijd trekken nog veel meer mensen die de sfeer in die ‘gezellige jordaan’ willen proeven. Elk weekend ziet u taferelen die in kleinere steden misschien eenmaal per jaar plaatsvinden…..lallende, joelende - misschien moet ik zeggen; heel hard pratende -  mensen, dubbel geparkeerde taxi’s en auto’s, scooters die als bromvliegen heen en weer suizen.  Het overgrote deel van de bezoekers komt van buiten de Jordaan en uitgaan - in een andere dan de eigen omgeving - is (=)  losgaan! Het aantal matrassen dat in een jaar op straat gedumpt wordt zou, op elkaar gestapeld, boven de derde verdieping uitkomen! Met dank aan de airbnb verhuurders!

Het absolute dieptepunt is Koningsdag (en nacht). De poortjes van de hofjes worden 

gebarricadeerd met hekken en de bewoners vluchten voor twee dagen naar veilige oorden. 


Wat nog ontbreekt in de Westerstraat nog een ‘kaasmuseum’, ‘Best Burger in Town’, 

shisha lounge,Nutellawinkeltjes, een patatzaak (maar daar zijn er genoeg van in 

de zijstraten), de badeendwinkel en een souvenirwinkel.  En dan kan ook overdag 

de bezoeker zich vermaken.Gelukkig is er wel al een indoorgym zodat de coole gast 

met de auto/scooter/fatbike er naartoe kan rijden om binnen op een band hard te 

lopen & te fietsen. En - ook heel fijn voor de bewoners - er is een fietsverhuurbedrijf!